Handig

Op deze plek vindt u allerhande informatie over zaken die een link hebben met de microbiologie van levensmiddelen. Bijvoorbeeld documentatie over Listeria monocytogenes, boeken met meer uitleg en handige websites met zinvolle informatie. Door te klikken op de link komt u op de pagina terecht met meer informatie over het onderwerp of downloadt u het document.

[twocol_one]

Apps

CDC TravWell – een app van Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Geef aan waar u bent in de wereld en de app ‘vertelt’ u wat veilig is om te eten en drinken. Ook offline beschikbaar. Online is ook meer informatie te vinden.

Mortality and Morbidity Weekly Report (MMWR) Express – ook een app van het CDC. De app geeft betrouwbare informatie over alles wat met de gezondheid van de mens te maken heeft. Ook voedselveiligheid valt hieronder.

USDA Food Keeper – een app van United States Department of Agriculture (USDA) met adviezen bedoeld voor consumenten met het oog op het bewaren van voedsel en de houdbaarheidstermijn.

Boeken

Boeken met achtergrondinformatie – een overzicht van een aantal boeken die de moeite van het lezen dubbel en dwars waard zijn volgens Rijkelt Beumer.

Boeken met goede informatie over het vakgebied levensmiddelenmicrobiologie – door Rijkelt Beumer geselecteerde en beoordeelde boeken over de levensmiddelenmicrobiologie.

Overzicht van de door het International Commission on Microbiological Specifications for Food (ICMSF) uitgegeven boeken – een serie van 8 zeer goede boeken over Microorganisms in Foods.

Downloads

Overzicht erkende hygiënecodes

Foto’s / afbeeldingen

Mooie foto’s van schimmels onder de microscoop

HACCP

MyHACCP – een door de Food Standards Agency (FSA) ontworpen gratis online tool waarmee kleine ondernemingen gemakkelijk hun eigen voedselveiligheidssysteem kunnen opzetten.

Listeria informatie

ANSES (2014) EURL Lm Technical Guidance Document for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods, version 3

NVWA (15 september 2017) Interpretatiedocument NVWA m.b.t. Verordening (EG) nr. 2073/2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen

Raede, J. (maart 2015) Listeria guidance & best practices in produce facilities. Food Safety Magazine

SANCO/1628/2008 ver. 9.3 (26112008), Guidance document on Listeria monocytogenes shelf-life studies for ready-to-eat foods, under Regulation (EC) No 2073/2005 of 15 November 2005 on microbiological criteria for foodstuffs document

Surveillance van Listeria monocytogenes in Nederland in 2016, Infectieziektenbulletin, RIVM, 17 oktober 2017

Verordening (EG) Nr. 2073/2005 van de commissie van 15 november 2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen

Microbiologie vereniging (KNVM)

KNVM sectie Levensmiddelenmicrobiologie – de vereniging voor levensmiddelenmicrobiologen met jaarlijks een goed en voordelig symposium

Modelleerprogramma’s (gratis)

Combase – een modelleerprogramma voor het voorspellen van microbiële groei en houdbaarheid van levensmiddelen.

Food Spoilage and Safety Predictor (FSSP) – een modelleer programma die de groei en houdbaarheid van levensmiddelen voorspelt.

Pathogen Modeling Program Online – een soortgelijk programma als Combase (van de USDA) maar met een minder grote database.

[/twocol_one] [twocol_one_last]

Video’s

Uitleg over schimmels – een prima uitzending van NTR | Het klokhuis, over wat schimmels zijn en doen.

Animatie over zoonoses – een voorlichtingsfilm van het RIVM over hoe je ziek kunt worden van dieren (zoonose).

Uitleg over zoonoses – een voorlichtingsfilm van het RIVM over wat zoonoses zijn en hoe je een besmetting kunt oplopen.

Hoogleraar Eddy Smid (WUR) over thuisfermentatie.

Norovirus, je ziet het niet maar het is er wel – een film van GGD Rotterdam Rijnmond over de verspreiding van het zeer besmettelijke norovirus.

Zijn micro-organismen slimmer dan mensen? – een college van Rijkelt Beumer (WURtalk) over the good, the bad and the ugly van (voedsel)micro-organismen.

Uitleg over het ontkiemen van sporen – een hoorcollege van Peter Setlow, Distinguished Professor of Molecular, Microbial and Structural Biology, University of Connecticut Health Centre, getiteld When the Sleepers Wake: The Germination of bacterial spores. Een hoorcollege horend bij een conferentie van de Society for Applied Microbiology (2013).

After Life The Strange Science of Decay – een Engelstalige BBC documentaire over de achteruitgang en het bederf van voedsel. Met mooie time lapse video opnames.

Animatie WHO’s five keys to safer food –  een op consumenten gerichte voorlichtingsfilm over hoe op een juiste manier om te gaan met voedsel zodat het veilig blijft.

Hoe micro-organismen de mensheid gaan redden – een film van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie (KNVM) over de rol van micro-organismen bij de afbraak van afval en het omzetten daarvan in grondstoffen voor hergebruik.

Ziekmakers zie je niet – een film gemaakt door het Voedingscentrum met medewerking van Rijkelt Beumer van FiMM. Veel voedselinfecties ontstaan in de eigen keuken. Met de campagne “Ziekmakers zie je niet” wil het Voedingscentrum laten zien wat je zelf kunt doen om klachten als buikpijn en misselijkheid te voorkomen. Voor de campagne zijn echte bacteriën en schimmels gebruikt uit Nederlandse keukens.

Websites met zinvolle informatie

CDC Food Safety – zeer uitgebreide website met informatie over alle aspecten gerelateerd aan voedselveiligheid. Bedoeld voor zowel consumenten, als de industrie als de food professionals. De site geeft onder meer informatie over (actuele) voedseluitbraken en voedselpathogenen. U kunt zich ook aanmelden voor hun maandelijkse nieuwsbrief.

Europees overzicht voedseluitbraken (EFSA) – hier kunt u het laatste rapport downloaden over het jaar 2017 (een uitgave van november 2018). Deze rapporten verschijnen jaarlijks medio november/december.

Food and Feed Safety Alerts (RASFF) – sinds 1979 bestaat het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF). Het doel ervan is om snel informatie uit te wisselen over gezondheidsrisico’s in verband met levensmiddelen en diervoeders tussen de leden van het netwerk. Dat zijn: de Europese lidstaten, EFSA, ESA, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland en Zwitserland.

HIP nieuws GGD Amsterdam – de nieuwsbrief van de GGD Amsterdam over Hygiëne en Infectie. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar en bevat informatie over leuke, nieuwe en interessante ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid, hygiëne in zorginstellingen en legionellapreventie. Op deze plek vraagt u de nieuwsbrief aan.

Infectieziekten Bulletin  – een maandblad voor communicatie en informatie ten behoeve van alle organisaties en personen die geïnformeerd willen zijn op het gebied van infectieziekten en infectieziektebestrijding in Nederland. Op deze plek kunt u het maandblad downloaden en zich inschrijven voor emailattenderingen met het oog op nieuwe uitgaven.

RIVM-magazine – dit blad bevat onafhankelijke informatie over onderzoek op het gebied van volksgezondheid, milieu en voeding. Via de link kunt u het blad downloaden.

[/twocol_one_last]