Cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne

De vijfdaagse cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne op hbo-niveau is bestemd voor mensen die werkzaam zijn in de levensmiddelenindustrie, controlerende instanties (bijvoorbeeld GGD, RIVM, NVWA), adviserende bedrijven, grootkeukens, cateringbedrijven, supermarkten en aanverwante bedrijfstakken (waaronder farmaceutische industrie).

Goede cursus met duidelijke uitleg van de achtergrond van de voedingsmiddelenmicrobiologie. Dit helpt mij bij het inschatten van productrisico’s en dergelijke. Niveau was zoals ik verwachtte en de inhoud boven verwachting.

Ronald Koelewijn, Productmanager bij Qualino (april 2018)

Inhoud cursus

U leert wat micro-organismen zijn en waarom sommige soorten ongewenst zijn in voedingsmiddelen. Welke soorten ziekten kunnen veroorzaken via voedsel en hoe besmettingen te voorkomen zijn. Daarnaast leert u welke factoren van invloed zijn op groei van micro-organismen in voedsel en hoe u ze kunt afdoden. En begrijpt u waarom het belangrijk is te werken met een voedselveiligheidssysteem en hoe ermee om te gaan. U sluit de cursus af met een examen. Bij voldoende resultaat ontvangt u daarvan een certificaat.

Inzicht in de microbiologie van voedingsmiddelen

Na het volgen van onze cursus begrijpt u de belangrijkste microbiologische theorie, kunt u meepraten over microbiologische normen, cijfers van het laboratorium interpreteren en vindt u gemakkelijker oplossingen voor microbiologische problemen.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

 • soorten, eigenschappen en indeling van micro-organismen
 • de theorie van microbiologisch onderzoek (monstername schema’s, indicatororganismen)
 • voedselinfecties en -vergiftigingen (achtergrondinformatie)
 • behandeling meest relevante voedselpathogenen (eigenschappen en besmettingsroutes)
 • groeibepalende factoren van micro-organismen (intrinsieke, extrinsieke, impliciete en proces factoren) in relatie tot bederf en conserveren
 • besmetting en hoe dat te voorkomen is (hygiënemaatregelen, reiniging & desinfectie, HACCP)
 • invloed van verhittingstemperatuur op micro-organismen (D- & z-waarden en rekensommen)
 • fermentatie

Vooraf dacht ik dat de cursus iets gemakkelijker zou zijn.

Ad Leijdekker, Kwaliteitsverantwoordelijke bij Adri en Zoon BV (najaar 2015)

Studiebelasting en niveau

Alleen deelname aan de lesdagen is meestal onvoldoende om de cursus met goed resultaat af te sluiten. Daarvoor is ook zelfstudie nodig. Naast de lesdagen besteden cursisten ongeveer 25 tot 30 uur aan zelfstudie (maken van vragen, doornemen lesstof, voorbereiden op examen). Het aantal uur is afhankelijk van het kennisniveau en de al opgedane ervaringen op het gebied van de levensmiddelenmicrobiologie.

De cursus is op hbo-niveau. Kennis van microbiologie is niet vereist, maar zonder enige achtergrond kennis ervaren deze cursisten het als een pittige cursus.

Reacties deelnemers

Deze cursus is opgezet in januari 1987 als de EFFI-cursus. In 2005 werd EFFI, FiMM maar deze cursus bleef. Na 65 cursussen (najaar 2018) hebben 1.103 personen de cursus, meestal met veel plezier, gevolgd.

Ik heb heel veel geleerd en het is toepasbaar op het werk. Goed inzicht gekregen over welke onderzoeken uitgevoerd moeten worden en welke eigenlijk niet. Niveau is goed, sfeer ook en docenten heel goed.

Jacqueline Uijttewaal, QA Manager bij Noordhoek Geraspte Kaas (november 2018)

De cursisten van de afgelopen 23 cursussen zijn erg tevreden. Zij waardeerden de cursus met een 9,1 op een schaal van 10. Lees hier de testimonia van oud-cursisten.

Wanneer & waar

Op dinsdag 12 maart 2019 start onze vijfdaagse cursus Levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne in het voorjaar met de volgende cursusdata:

 • 12, 19 en 26 maart
 • 9 en 16 april
 • en het examen op 7 mei (alleen de ochtend)

De cursus begint om 10.00 uur en eindigt om ongeveer 16.15 uur. De cursuslocatie is De Fietser in Ede ongeveer 5 tot 10 minuten lopen vanaf Centraal Station Ede-Wageningen.  Momenteel zijn er nog 7 plaatsen vrij.

In het najaar, op dinsdag 17 september 2019 start deze cursus nogmaals. De cursusdata in het najaar zijn:

 • 17 en 24 september
 • 8 en 29 oktober
 • 5 november
 • en het examen op 19 november (alleen de ochtend)

Kosten

De kosten van de cursus  die start op 12 maart 2019 bedragen € 1.625,- (excl. 21% btw). Van de cursus die start in het najaar op 17 september 2019 bedragen de kosten € 1.650 (excl. 21% btw). Cursusmaterialen, lunches, koffie, thee en frisdrank zijn bij de prijs inbegrepen.

aanmelden cursus voorjaar 2019  aanmelden cursus najaar 2019

Vlees werkt subsidie opleidingenWerkt u in de vleessector dan komt u in aanmerking voor subsidie via Vlees werkt. Wij zijn door hen aangemerkt als erkend opleider.