Cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne

De vijfdaagse cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne op hbo-niveau is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen.

Denk aan kwaliteitsmanagers en -medewerkers in de levensmiddelenindustrie, grootkeukens, cateraars en aanverwante bedrijfstakken. Maar ook voor consultants bij adviserende bedrijven en inspecteurs bij controlerende instanties (waaronder GGD, RIVM, NVWA).

De cursus werd voor het eerst gegeven in januari 1987 als de EFFI-cursus. In 2005 werd EFFI, FiMM maar deze cursus bleef. Na 68 cursussen (voorjaar 2020) hebben 1.158 personen de cursus, meestal met veel plezier, gevolgd. Lees hier de testimonia van oud-cursisten.

Zeer nuttige cursus als je werkzaam bent in de voedselverwerkende industrie. Verduidelijking en diepgang op vrijwel alle relevante onderwerpen. Niet alleen informatief, maar ook interactief! Ik zou deze cursus 100% aanbevelen.

Dylan Gieling, Accountmanager bij Sensz B.V. (mei 2019)

Medio februari 2021 starten we ook met de online cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne. De inhoud daarvan is hetzelfde als deze cursus. Klik hier voor meer informatie.

Inhoud cursus

U leert wat micro-organismen zijn en waarom sommige soorten ongewenst zijn in voedingsmiddelen. Welke soorten ziekten kunnen veroorzaken via voedsel en hoe besmettingen te voorkomen zijn. Daarnaast leert u welke factoren van invloed zijn op groei van micro-organismen in voedsel en hoe u ze kunt afdoden. Ook begrijpt u waarom het belangrijk is te werken met een voedselveiligheidssysteem en hoe ermee om te gaan. U sluit de cursus af met een examen. Bij voldoende resultaat ontvangt u dan het FiMM-certificaat.

Inzicht in de microbiologie van voedingsmiddelen

Na het volgen van onze cursus begrijpt u de belangrijkste microbiologische theorie, kunt u meepraten over microbiologische normen, cijfers van het laboratorium interpreteren en vindt u gemakkelijker oplossingen voor microbiologische problemen.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

 • soorten, eigenschappen en indeling van micro-organismen
 • de theorie van microbiologisch onderzoek (monstername schema’s, indicatororganismen)
 • voedselinfecties en -vergiftigingen (achtergrondinformatie)
 • behandeling meest relevante voedselpathogenen (eigenschappen en besmettingsroutes)
 • groeibepalende factoren van micro-organismen (intrinsieke, extrinsieke, impliciete en proces factoren) in relatie tot bederf en conserveren
 • besmetting en hoe dat te voorkomen is (hygiënemaatregelen, reiniging & desinfectie, HACCP)
 • invloed van verhittingstemperatuur op micro-organismen (D- & z-waarden en rekensommen)
 • fermentatie

Goede cursus met duidelijke uitleg van de achtergrond van de voedingsmiddelenmicrobiologie. Dit helpt mij bij het inschatten van productrisico’s en dergelijke. Niveau was zoals ik verwachtte en de inhoud boven verwachting.

Ronald Koelewijn, Productmanager bij Qualino (april 2018)

Studiebelasting en niveau

Alleen deelname aan de lesdagen is meestal onvoldoende om de cursus met goed resultaat af te sluiten. Daarvoor is ook zelfstudie nodig. Naast de lesdagen besteden cursisten ongeveer 25 tot 30 uur aan zelfstudie (maken van vragen, doornemen lesstof, voorbereiden op examen). Het aantal uur is afhankelijk van het kennisniveau en de al opgedane ervaringen op het gebied van de levensmiddelenmicrobiologie.

De cursus is op hbo-niveau. Kennis van microbiologie is niet vereist, maar zonder enige achtergrond kennis ervaren deze cursisten het als een pittige cursus.

Wanneer & waar

Onze eerstvolgende cursus waarvoor u zich kunt aanmelden start op 2 februari 2021 met de volgende cursusdata:

 • 2, 9, 23 februari
 • 2, 9 maart
 • 23 maart (examen, alleen de ochtend)

Alle lesdagen zijn op dinsdagen. Dat valt op een woensdag. In verband met de genomen coronamaatregelen bedraagt het maximale deelnemersaantal 10 personen, het minimale aantal personen bedraagt 8.

Als het zo is dat vanwege coronamaatregelen we geen lessen op locatie meer mogen gegeven dan vervolgen we de cursus online.

Iedere cursusdag begint om 10.00 uur en eindigt om ongeveer 16.15 uur. De cursuslocatie is De Fietser in Ede ongeveer 5 tot 10 minuten lopen vanaf Centraal Station Ede-Wageningen.

Kosten

De kosten van de cursus  die start in september 2021 bedragen € 1.800,- (excl. 21% btw). Cursusmaterialen, lunches, koffie, thee en frisdrank zijn bij de prijs inbegrepen.

aanmelden

Vlees werkt subsidie opleidingen

Werkt u in de vleessector dan komt u in aanmerking voor subsidie via Vlees werkt. Wij zijn door hen aangemerkt als erkend opleider.