Cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne

Vanwege de coronaperikelen hebben we besloten deze cursus in voorjaar 2022 alleen online te geven. Klik hier voor meer informatie.

De vijfdaagse cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne op hbo-niveau is bestemd voor diegenen die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen.

Denk aan kwaliteitsmanagers en -medewerkers in de  levensmiddelenindustrie, grootkeukens, cateraars en aanverwante bedrijfstakken. Maar ook voor consultants bij adviserende bedrijven en inspecteurs bij controlerende instanties (waaronder GGD, RIVM, NVWA).

De cursus werd voor het eerst gegeven in januari 1987 als de EFFI-cursus. In 2005 werd EFFI, FiMM maar deze cursus bleef. Na 70 cursussen (voorjaar 2021) hebben 1.184 personen de cursus, meestal met veel plezier, gevolgd. Lees hier de testimonia van oud-cursisten.

Zeer nuttige cursus als je werkzaam bent in de voedselverwerkende industrie. Verduidelijking en diepgang op vrijwel alle relevante onderwerpen. Niet alleen informatief, maar ook interactief! Ik zou deze cursus 100% aanbevelen.

Dylan Gieling, Accountmanager bij Sensz B.V. (mei 2019)

Inhoud cursus

Je leert wat micro-organismen zijn en waarom sommige soorten ongewenst zijn in voedingsmiddelen. Welke soorten ziekten kunnen veroorzaken via voedsel en hoe besmettingen te voorkomen zijn. Daarnaast leer je welke factoren van invloed zijn op groei van micro-organismen in voedsel en hoe je ze kunt afdoden. Ook begrijp je waarom het belangrijk is te werken met een voedselveiligheidssysteem en hoe ermee om te gaan. Je sluit de cursus af met een examen. Bij voldoende resultaat ontvang je dan het FiMM-certificaat.

Inzicht in de microbiologie van voedingsmiddelen

Na het volgen van onze cursus begrijp je de belangrijkste microbiologische theorie, kun je meepraten over microbiologische normen, cijfers van het laboratorium interpreteren en vind je gemakkelijker oplossingen voor microbiologische problemen.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

  • soorten, eigenschappen en indeling van micro-organismen
  • de theorie van microbiologisch onderzoek (monstername schema’s, indicatororganismen)
  • voedselinfecties en -vergiftigingen (achtergrondinformatie)
  • behandeling meest relevante voedselpathogenen (eigenschappen en besmettingsroutes)
  • groeibepalende factoren van micro-organismen (intrinsieke, extrinsieke, impliciete en proces factoren) in relatie tot bederf en conserveren
  • besmetting en hoe dat te voorkomen is (hygiënemaatregelen, reiniging & desinfectie, HACCP)
  • invloed van verhittingstemperatuur op micro-organismen (D- & z-waarden en rekensommen)
  • fermentatie

Goede cursus met duidelijke uitleg van de achtergrond van de voedingsmiddelenmicrobiologie. Dit helpt mij bij het inschatten van productrisico’s en dergelijke. Niveau was zoals ik verwachtte en de inhoud boven verwachting.

Ronald Koelewijn, Productmanager bij Qualino (april 2018)

Studiebelasting en niveau

Alleen deelname aan de lesdagen is meestal onvoldoende om de cursus met goed resultaat af te sluiten. Daarvoor is ook zelfstudie nodig. Naast de lesdagen besteden cursisten ongeveer 25 tot 30 uur aan zelfstudie (maken van vragen, doornemen lesstof, voorbereiden op examen). Het aantal uur is afhankelijk van het kennisniveau en de al opgedane ervaringen op het gebied van de levensmiddelenmicrobiologie.

De cursus is op hbo-niveau. Kennis van microbiologie is niet vereist, maar zonder enige achtergrond kennis ervaren deze cursisten het als een pittige cursus.

Aantal deelnemers

Zolang er coronabeperkende maatregelen gelden mogen maximaal 12 personen deelnemen aan de cursus. Gelden deze niet meer dan bedraagt het maximale deelnemersaantal 20.

Wanneer & waar

Deze cursus geven we op de woensdagen van 10.00 tot ongeveer 16.15 uur.

Normaal gesproken geven we deze cursus twee keer per jaar. Vanwege de coronaperikelen hebben we besloten deze cursus in voorjaar 2022 alleen online te geven. Klik hier voor meer informatie. De cursusdata voor najaar 2022 zijn nog niet bekend.

De cursuslocatie is De Fietser in Ede ongeveer 5 tot 10 minuten lopen vanaf Centraal Station Ede-Wageningen.

Kosten

De kosten van de cursus  die start in september 2022 bedragen € 1.950,- (excl. 21% btw). Cursusmaterialen, lunches, koffie, thee en frisdrank zijn bij de prijs inbegrepen.

Als blijkt dat we deze cursus niet (helemaal) mogen geven bij De Fietser vanwege beperkende coronamaatregelen dan gaan we deze cursus online geven. We doen dat dan op de dinsdagochtenden van 10.00 tot 12.30 uur waarbij we de lessen ook opnemen voor degenen die onverhoopt niet aanwezig kunnen zijn.

[button link=”https://www.fimm.nl/cursus-microbiologie/haccp-voedselveiligheid-hygiene/aanmelding/” size=”medium” bg_color=”#236ab0″ window=”yes”]Aanmelden cursus voorjaar 2022[/button]

Vlees werkt subsidie opleidingen

Werk je in de vleessector dan kom je in aanmerking voor subsidie via Vlees werkt. Wij zijn door hen aangemerkt als erkend opleider.

We geven deze cursus ook in online variant. Klik hier om naar de informatie over de online cursus te gaan.