Online Cursus levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne

Nog geen nieuwe data bekend

De te behandelen onderwerpen van de online cursus zijn gelijk aan de vijfdaagse cursus die we al ruim 30 jaar geven, maar de online cursus bestaat uit 10 online bijeenkomsten van ieder ongeveer 2,5 uur.

Aanvullend is er bij de online cursus nog een extra examentraining waarbij we de gehele lesstof nogmaals doornemen aan de hand van vooraf toegestuurde vragen.

De maximale groepsgrootte voor de online cursus bedraagt 10 deelnemers zodat er een goede interactie mogelijk is. Het minimale aantal bedraagt 6 deelnemers.

AANMELDEN KAN NOG!

Screenshot online les

Inhoud cursus

Je leert wat micro-organismen zijn en waarom sommige soorten ongewenst zijn in voedingsmiddelen. Welke soorten ziekten kunnen veroorzaken via voedsel en hoe besmettingen te voorkomen zijn.

Daarnaast leer je welke factoren van invloed zijn op groei van micro-organismen in voedsel en hoe je ze kunt afdoden.

Ook begrijp je waarom het belangrijk is te werken met een voedselveiligheidssysteem en hoe ermee om te gaan. Je sluit de cursus af met een examen. Bij voldoende resultaat ontvang je dan het FiMM-certificaat.

Opnamen, oefenvragen en online lesomgeving

Iedere les nemen we op en kun je op ieder gewenst moment terugzien in de online lesomgeving. Verder maken we gebruik van oefenvragen. Ook deze vind je in de online lesomgeving.

Inzicht in de microbiologie van voedingsmiddelen

Na het volgen van onze cursus begrijp je de belangrijkste microbiologische theorie, kun je meepraten over microbiologische normen, cijfers van het laboratorium interpreteren en vind je gemakkelijker oplossingen voor microbiologische problemen.

De online cursus is een gedegen cursus waar je veel leert, maar waar ook wat van jou verwacht wordt (huiswerk voorbereiden en studeren).
Je moet actief met de stof bezig zijn en leert hierdoor veel van het onderwerp.
Hanneke Kros, Kwaliteitsmedewerker bij Bakker Barendrecht (AGF) (najaar online 2020)

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

  • soorten, eigenschappen en indeling van micro-organismen
  • de theorie van microbiologisch onderzoek (monstername schema’s, indicatororganismen)
  • voedselinfecties en -vergiftigingen (achtergrondinformatie)
  • behandeling meest relevante voedselpathogenen (eigenschappen en besmettingsroutes)
  • groeibepalende factoren van micro-organismen (intrinsieke, extrinsieke, impliciete en proces factoren) in relatie tot bederf en conserveren
  • besmetting en hoe dat te voorkomen is (hygiënemaatregelen, reiniging & desinfectie, HACCP)
  • invloed van verhittingstemperatuur op micro-organismen (D- & z-waarden en rekensommen)
  • fermentatie

Studiebelasting en niveau

Alleen deelname aan de bijeenkomsten is meestal onvoldoende om de cursus met goed resultaat af te sluiten. Daarvoor is ook zelfstudie nodig.

Naast de lesdagen besteden cursisten ongeveer 25 tot 30 uur aan zelfstudie (maken van vragen, doornemen lesstof, voorbereiden op examen). Het aantal uur is afhankelijk van het kennisniveau en de al opgedane ervaringen op het gebied van de levensmiddelenmicrobiologie.

De cursus is op hbo-niveau. Kennis van microbiologie is niet vereist, maar zonder enige achtergrondkennis ervaren deze cursisten het als een pittige cursus.

Wat ik geleerd heb is te veel om op te noemen, vandaar dat ik het probeer samen te vatten. Ik merk dat ik nu beter in staat ben te motiveren of een bepaald micro-organisme kan uitgroeien in ‘onze’ producten en hoe dit te voorkomen is.
Daarnaast kan ik de testplannen, die in het verleden zijn opgesteld, beter begrijpen. Ditzelfde geldt voor microbiologische resultaten van ‘onze’ producten, ik merk dat ik sneller linken wil en kan leggen ten aanzien van bepaalde resultaten.
Ik ben zelfs zorgvuldiger in mijn eigen keuken, want een voedselinfectie of voedselvergiftiging door eigen toedoen, wil ik graag vermijden😉.
Hester van der Meer, Food Safety & Quality Specialist bij Fonterra (Europe) Coöperatie U.A. (najaar online 2020)

Start online cursus en cursusdata

De online cursus geven we op de woensdagochtenden van 10.00 tot 12.30 uur. Het is momenteel nog niet bekend wanneer de eerstvolgende online cursus start.

Kosten

De kosten van de online cursus in 2024 bedragen € 2.175,- (excl. 21% btw). De cursusmap met uitreikingen van de eerste vier bijeenkomsten sturen we twee weken voor de start van de cursus toe via DHL op het door jou opgegeven adres of afhaallocatie.

Nodig voor deelname

Computer of laptop met camera en microfoon (bij voorkeur gebruik van een headset met microfoon). Bij voorkeur een internetverbinding via een netwerkkabel en niet via wifi (om haperingen te voorkomen).

Belangstelling doorgeven

Klik op onderstaande link om je belangstelling voor de online cursus door te geven.