Boeken over levensmiddelenmicrobiologie

Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers (4e druk)
M.P. Doyle, R.L. Buchanan (editors). Uitgegeven door ASM Press, 2013 (ISBN 978-1-55581-626-1, 1500 pagina's).

Levensmiddelenmicrobiologie en –conservering
Frank de Vlieghere (editor). Uitgegeven door Die Keure, Brugge, 2011.

Eén van de betere boeken voor levensmiddelenmicrobiologie in de Nederlandse taal. Wel een uitgebreide inhoudsopgave, maar helaas geen register. Een paar missers: niets over vleesbederf door Clostridium esthertheticum (toch een serieus probleem). En zuinig met het geven van referenties.
Levensmiddelenhygiëne (8e herziene druk)
G.J.A. Ridderbos. Uitgegeven door Elsevier gezondheidszorg, Maarssen 2006 (ISBN-13: 978-90-352-2859-7, 328 pagina’s, richtprijs € 45,60).

Een goed boek dat uitgroeide van 64 pagina’s in de eerste druk naar ruim 300 pagina’s in de huidige druk. Het is wel de vraag hoe lang de auteur dit werk blijft actualiseren.
Inleiding tot de levensmiddelenhygiëne, achtergronden en feiten
L.J.A. Lipman en A. Ruiter. Uitgegeven door Elsevier gezondheidszorg, Maarssen 2011 (ISBN 978-90-352-2886-3, 175 pagina’s).

Ja, als je niet al te veel wilt weten koop je deze inleiding. Maar wil je bijna het dubbele betalen, dan krijg je met het boek van Ridderbos meer dan twee maal zoveel informatie.
Food Microbiology and Laboratory Practice
Chris Bell, Paul Neaves and Anthony P. Williams. Uitgegeven door Wiley-Blackwell, 2005. (ISBN 978-0-632-06381-9, 336 pagina’s).

Op zich een aardig boekje, met een leuke combinatie van theorie en praktijk. Maar het vergt wel veel leeswerk om te doorgronden hoe een plaat gegoten wordt, of een kolonie wordt reingestreken.
Practical Food Microbiology(3e druk)
D. Roberts & M. Greenwood. Uitgegeven door Wiley-Blackwell, 2002 (ISBN 978-1-4051-0075-5, 304 pagina’s, richtprijs € 76,00).

Wat moderner van opzet, en meer ‘to the point’ dan Food Microbiology and Laboratory Practice, geschreven door drie consultants. Maar ook dit boek haalt het niet bij onze nationale trots: Microbiologie van Voedingsmiddelen: methoden, principes en criteria.
Microbiologie van Voedingsmiddelen: methoden, principes en criteria (5e druk)
Editors: R. Dijk; auteurs: R. Dijk, D. van den Berg (COKZ), R.R. Beumer (WUR), E. de Boer (VWA), A.F. Dijkstra (van Hall Larenstein), L. Mout (NEN), H. Stegeman (RIKILT), M. Uyttendaele (RU Gent) en S. in 't Veld (Vitens).
Uitgegeven door MYbusinessmedia BV, Capelle aan den IJssel, 2015 (ISBN 978-90-8572-056-0, 685 pagina’s, richtprijs € 195 euro).

Dit is hét boek voor levensmiddelenmicrobiologen in Nederland en België. Alle beschreven methoden zijn gebaseerd op nationale en/of internationale normen. Kortom: een must.
Micro-facts, the working companion for food microbiologists (7e druk)
Peter Wareing and Rhea Fernandes, uitgegeven door Leatherhead Food International, 2010 (ISBN 978-1-905224-84-5, 360 pagina’s).

Han Joosten (Nestlé Research, Lausanne) heeft, naar hij zegt, dit boekje altijd onder handbereik. Een goed voorbeeld doet goed volgen.
Microbe
Moselio Schaechter, John L. Ingraham en Frederick C. Neidhardt. Uitgegeven door de American Society for Microbiology (ISBN 1-55581-320-8, 534 pagina’s).

In 7 secties (23 hoofdstukken) worden de volgende onderwerpen op een duidelijke manier behandeld: - microbiologische activiteit - structuur en functie - groei - genetische aspecten - fysiologie - veelzijdigheid - interacties Het bijzondere van dit studieboek is dat via een website (met links naar andere relevante sites) meer informatie kan worden verkregen.
Modern Food Microbiology ( 7e druk)
James M.Jay, Martin J. Loessner, David A. Golden. Uitgegeven door Springer New York (ISBN 0-387-23180-30-387-23180-3, 810 pagina’s, richtprijs € 55,00).

Al weer de zevende druk van dit uitgebreide tekstboek. Volgens de schrijvers onmisbaar voor studenten levensmiddelenmicrobiologie, maar daar kan je over twisten.