Symposium ‘Wat kunnen Nederlanders leren van de Belgen?’

Op dinsdag 26 februari 2019 houden wij ons jaarlijks symposium. Belgische experts op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en voedselkwaliteit bespreken hoe zij de zaken aanpakken op het gebied van voedselveiligheid en -kwaliteit.

Wat nu? Alleen Belgische microbiologen en geen sprekers/spreeksters uit Nederland? Klopt! Het is goed om over de grenzen te kijken wat daar gebeurt. Het is de moeite waard om te weten hoe zij omgaan met de aanwezigheid van pathogenen en bederfverwekkers in levensmiddelen. En hoe zij, door middel van risico-analyse en ‘trendwatching’ van microbiologisch onderzoek, de voedselveiligheid waarborgen.

‘Nederlandse’ microbioloog Enne de Boer sluit de dag af met een beschouwing. Houd deze dag vrij voor het bijspijkeren van uw kennis en meld u nu aan.

Klik hier om het programma te downloaden

ProgrammaDinsdag 26 februari 2019, De Fietser te Ede
09.00 - 10.00Ontvangst met koffie en thee
10.00 - 10.10Welkom en inleiding
Rijkelt Beumer (Wageningen Universiteit / FiMM)
10.10 - 10.45Controle van humane pathogenen in groenten en fruit
Mieke Uyttendaele, hoogleraar bij Laboratorium voor levensmiddelenmicrobiologie en -conservering, Universiteit Gent – Food2Know
Met de regelmaat van de klok blijven recalls komen en worden voedselinfecties gerapporteerd met groenten en fruit. Er is de laatste jaren heel wat geïnvesteerd om de bronnen en de verspreiding van pathogenen in de keten van riek tot vork in kaart te brengen, met speciale aandacht voor transmissie via water(her)gebruik.

Mieke Uyttendaele bespreekt de voorgestelde maatregelen voor controle van deze producten op pathogenen. Het is de vraag of we nu beterschap mogen verwachten. Zou het lukken om, met de toegenomen kennis en betere opsporingstechnieken, de voedselveiligheid te waarborgen van het steeds uitdijende assortiment aan plantaardige producten?
10.45 - 11.20Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen: borging van de houdbaarheidstermijn
An Vermeulen, Co-directeur van het dienstverleningslaboratorium Universiteit Gent
Listeria monocytogenes is een belangrijke voedselpathogeen, vooral in kant-en-klaar levensmiddelen. An Vermeulen bespreekt hoe producenten kunnen aantonen dat deze levensmiddelen gedurende de gehele houdbaarheidstermijn veilig zijn. Zij gaat daarbij in op het gebruik van voorspellende modellen en de mogelijke valkuilen voor verkeerd gebruik van deze modellen.

Ook besteedt An Vermeulen aandacht aan het opzetten van een goede challengetest en tegen welke problemen producenten kunnen aanlopen. Denk bijvoorbeeld aan de aanent met L. monocytogenes (verdeling ent, stijging wateractiviteit), hoe om te gaan met gasverpakte voedingsmiddelen, groei van begeleidende flora en andere problemen in de praktijk.
11.20 - 11.40Koffie en thee
11.40 - 12.15Risico-evaluatie door het wetenschappelijk comité van het FAVV
Lieve Herman, afdelingshoofd Technologie en Voeding (T&V) bij Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO)
De EU-levensmiddelenwetgeving schrijft voor dat de lidstaten risico-evaluaties moeten uitvoeren als ze afwijkingen willen toestaan. Lieve Herman licht toe hoe het wetenschappelijk comité van de FAVV deze opdracht heeft ingevuld op de volgende twee onderdelen:
1. hoe om te gaan met voor de wet afwijkende temperaturen voor gekoelde opslag van verse voedingsmiddelen als vleesproducten, gehakt vlees en vleesbereidingen, salades van aardappelen, groenten en fruit, verse kaas en eiproducten;
2. de ontwikkeling van HACCP-voorschriften voor sectorvoorschriften (hygiënecodes in Nederland).

Aan de hand van de volgende voorbeelden vertelt Lieve Herman over hun plan van aanpak:
* voor de niet-gekoelde bewaring van belegde broodjes;
* voor de bewaring van bereide rijst voor sushi;
* bij de evaluatie van de microbiologische stabiliteit van rijsttaarten na afbakken;
* bij de evaluatie van de autocontrolegids beenhouwerij-spekslagerij voor wat betreft de langdurige droge rijping van vlees.
12.15 - 13.30Lunch
13.30 - 14.05Schimmels als bederforganismen van levensmiddelen: hoe ga je er mee om?
Frank Devlieghere, hoogleraar bij Laboratorium voor levensmiddelenmicrobiologie en -conservering, Universiteit Gent – Food2Know
Schimmels zijn een belangrijke oorzaak van bederf van levensmiddelen. Tegelijkertijd wordt de industrie gevraagd om steeds milder te conserveren en minder additieven te gebruiken. Dit resulteert in een meer uitgesproken problematiek van schimmelcontaminaties bij de productie van levensmiddelen die een specifieke aanpak vergt.
14.05 - 14.50Trendwatching van microbiologische analyseresultaten in de agrovoedingsketen
Koen De Reu, Groepsleider Microbiologische Voedselveiligheid bij Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO)
In de verschillende schakels van de agrovoedingsketen is trendwatching van microbiologische analyseresultaten een belangrijk instrument om de interne kwaliteitsbeheersing verder te optimaliseren. Trendwatching kan bestaan uit trendobservatie of trendanalyse.

Bij trendobservatie worden analytische data visueel geobserveerd om mogelijke veranderingen vast te stellen. Trendanalyse impliceert wiskundige analyse van analysedata om significante veranderingen in de tijd te onderzoeken.

Koen De Reu bespreekt verschillende praktische voorbeelden uit de primaire productie, voederindustrie, ingrediëntenindustrie, levensmiddelenindustrie, catering en service laboratoria. De voorbeelden omvatten tevens de verschillende stadia in de levensmiddelenproductie (toelevering van ingrediënten, in-line monsters tijdens productie, eindproduct analyse, hygiënemonitoring van apparatuur en omgeving, en meer). De voorbeelden komen uit een 12-tal bedrijven in de agrovoedingsketen.
14.50 - 15.15Weer wat geleerd?!
Enne de Boer, Levensmiddelenmicrobioloog bij FiMM
15.15 - 15.30Afsluiting door Rijkelt Beumer gevolgd door borrel

Wanneer & waar

Het symposium is op dinsdag 26 februari 2019 bij De Fietser in Ede. De inschrijving start om 9.00 uur. De dag duurt tot uiterlijk 17.00 uur.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen € 225,00 (excl. 21% btw). Dat bedrag is inclusief lunch, koffie, thee, borrel en uitgebreide syllabus. Voor studenten geldt een gereduceerd tarief van € 75,00 inclusief btw op vertoon van een studentenkaart.

 

aanmelding symposium   download programma

Wilt u meer informatie over onze voorgaande symposia dan kunt u op deze webpagina de syllabi downloaden.