FiMM symposium ‘Nieuwe normen in het lab’

Op donderdag 25 januari 2018 hielden wij ons jaarlijks symposium. Experts op het gebied van normalisatie bespraken alle nieuwe ontwikkelingen die relevant zijn voor het microbiologisch onderzoek van voedingsmiddelen. Onderstaand ziet u een overzicht van de sprekers en hun onderwerpen.

Wilt u meer informatie over onze voorgaande symposia dan kunt u op deze webpagina de syllabi downloaden.

ProgrammaDonderdag 25 januari 2018, WICC te Wageningen
09.00 - 10.00Ontvangst, koffie en thee, expositie apparatuur
10.00 - 10.10Welkom en inleiding: herziene gevalideerde normen met prestatiekenmerken
Rijkelt Beumer (Wageningen Universiteit / FiMM)
10.10 - 10.30Standaardisatie binnen de levensmiddelenmicrobiologie en de rol van de NEN-normcommissie ‘Microbiologie van de voedselketen’
Gillian Herpers (Consultant AgroFood & Consument bij het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN))
10.30 - 10.50Het bemonsteren van oppervlakken, hoe moet dat (NEN-EN-ISO 18593)
Rijkelt Beumer (Wageningen Universiteit / FiMM)
10.50 - 11.30Koffie, thee en expositie apparatuur
11.30 - 12.00Voorbehandeling van monsters voor microbiologisch onderzoek (NEN-EN-ISO 6887-1 t/m 6)
Adrianne Klijn (Group Leader Microbial and Molecular Analytics bij Nestlé Research Center Switzerland)
12.00 - 12.30Op zoek naar Campylobacter (NEN-EN-ISO 10272)
Wilma Jacobs-Reitsma (Levensmiddelenmicrobioloog bij het RIVM-Z&O)
12.30 - 13.45Lunch en expositie apparatuur
13.45 - 14.15Detectie en serotypering van Salmonella, de stand van zaken (NEN-EN-ISO 6579-1 en -3)
Kirsten Mooijman (Coördinator EURL-Salmonella & Netherlands NRL-Salmonella)
14.15 - 14.45Enterobacteriaceae, coliformen en Escherichia coli; wanneer welk onderzoek en hoe (NEN-EN-ISO 21528, NEN-ISO 4831, NEN-ISO 4832 en NEN-(EN-)ISO 16649)
Els Biesta-Peters (Wetenschappelijk medewerker/senior inspecteur bij de NVWA)
14.45 - 15.15Koffie, thee en expositie apparatuur
15.15 - 15.45Validatie en verificatie van microbiologische methoden (NEN-EN-ISO 16140 serie)
Paul in ’t Veld (Wetenschappelijk medewerker bij de NVWA)
15.45 - 16.15De (on)mogelijkheden van het gebruik van Petrifilm
Dr. ir. Frank de Bok (Projectleider Microbiologie, Eurofins Food Safety Solutions)
16.15 Afsluiting door Rijkelt Beumer gevolgd door borrel