Vervolgcursus levensmiddelenmicrobiologie en risicoanalyse

Een post-hbo-cursus van2 bijeenkomsten voor wie nog meer wil leren over levensmiddelenmicrobiologie. De cursus sluit aan op onze cursus Levensmiddelenmicrobiologie & -hygiëne. Heb je al kennis van microbiologie op hbo-niveau dan kun je deze cursus direct volgen.

Micro-organismen

De microbiologie van voedingsmiddelen verandert continu. Bijvoorbeeld door wijzigingen in (proces)technologie. Micro-organismen reageren daarop en passen zich aan. Dat kan leiden tot verschijnselen als adaptatie en zuur- en antibioticaresistentie. Zoals de antibioticaresistente ESBL-bacteriën op kippenvlees of de zuurtolerante Escherichia coli O157.

Import

Daarnaast eten mensen steeds vaker geïmporteerd voedsel door toename in internationale handel. Ook uit landen waar de hygiënestandaard lager is. Nieuwe micro-organismen in levensmiddelen zijn het gevolg. Zoals de fenegriekzaden in Duitsland. Deze uit Egypte geïmporteerde zaden waren besmet met antibioticaresistente Escherichia coli O104-bacteriën. Ruim 350 mensen werden ziek en 15 mensen overleden. Dat had ook in Nederland kunnen gebeuren.

Samenleving

Daarnaast verandert de samenleving. De vergrijzing neemt steeds verder toe en daarmee ook de groep mensen die vatbaarder zijn voor infecties. Ook voor hen moet voedsel veilig blijven. Niet alleen wat ze zelf kopen en bereiden. Maar ook wat ze kant-en-klaar aangeboden krijgen in zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen.

Tijdens de cursus leer je wat de invloed van deze veranderingen is, voor de productie van veilige voedingsmiddelen. Je gaat zelf aan de slag waarvoor het meebrengen van een laptop een voorwaarde is.

Opstellen risicoanalyses

Met de kennis verkregen bij onze cursus Levensmiddelenmicrobiologie & -hygiëne (of elders opgedaan) en door praktijkgerichte oefeningen tijdens de les, leer je hoe je risicoanalyses opstelt (relevante pathogenen vaststellen, vergelijken van risico’s, groei voorspellen).

Je leert werken met de computerprogramma’s Risk Ranger®, Combase en Food Spoilage and Safety Predictor (FSSP). Met Risk Ranger® bepaal je welke ziekteverwekkers relevant zijn voor een product. Combase en FSSP zijn computermodellen om groei en afsterving van micro-organismen mee te voorspellen.

Na afloop van de cursus maakt u een risicoanalyse van een eigen gekozen product. Wij beoordelen deze en sturen het terug voorzien van deskundig commentaar.

Wanneer & waar

Aangezien we bezig zijn met een herziening van deze cursus is aanmelding momenteel niet mogelijk. Je kunt je belangstelling voor deze cursus doorgeven via onderstaand formulier. Zodra nieuwe data bekend zijn nemen wij contact op met je.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Bedrijfsnaam

  Uw telefoonnummer (niet verplicht maar wel handig in het geval het emailadres niet klopt)

  Plaats mij op de lijst van geïnteresseerden voor de nieuwe data van de vervolgcursus. Wij houden je dan (vrijblijvend) op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

  Aanvullende vragen of opmerkingen kun je in het veld hieronder kwijt.

  Hoe FiMM omgaat met de ingevoerde gegevens lees je in onze privacyverklaring.