Inlog menu bovenin

Vervolgcursus levensmiddelenmicrobiologie en risicoanalyse

Een post-hbo-cursus van 3 bijeenkomsten voor wie nog meer wil leren over levensmiddelenmicrobiologie. De cursus sluit aan op onze cursus Levensmiddelenmicrobiologie & -hygiëne. Heeft u al kennis van microbiologie op hbo-niveau dan kunt u deze cursus direct volgen.

Micro-organismen

De microbiologie van voedingsmiddelen verandert continu. Bijvoorbeeld door wijzigingen in (proces)technologie. Micro-organismen reageren daarop en passen zich aan. Dat kan leiden tot verschijnselen als adaptatie en zuur- en antibioticaresistentie. Zoals de antibioticaresistente ESBL-bacteriën op kippenvlees of de zuurtolerante Escherichia coli O157.

Import

Daarnaast eten mensen steeds vaker geïmporteerd voedsel door toename in internationale handel. Ook uit landen waar de hygiënestandaard lager is. Nieuwe micro-organismen in levensmiddelen zijn het gevolg. Zoals de fenegriekzaden in Duitsland. Deze uit Egypte geïmporteerde zaden waren besmet met antibioticaresistente Escherichia coli O104-bacteriën. Ruim 350 mensen werden ziek en 15 mensen overleden. Dat had ook in Nederland kunnen gebeuren.

Samenleving

En de samenleving verandert. De vergrijzing neemt steeds verder toe en daarmee ook de groep mensen die vatbaarder zijn voor infecties. Ook voor hen moet voedsel veilig blijven. Niet alleen wat ze zelf kopen en bereiden. Maar ook wat ze kant-en-klaar aangeboden krijgen in zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen.

Tijdens de cursus leert u wat de invloed van deze veranderingen is, voor de productie van veilige voedingsmiddelen. En u gaat zelf aan de slag.

Opstellen risicoanalyses

Met de kennis verkregen bij onze cursus Levensmiddelenmicrobiologie & -hygiëne (of elders opgedaan) en door praktijkgerichte oefeningen tijdens de les, leert u hoe u risicoanalyses opstelt (relevante pathogenen vaststellen, vergelijken van risico’s, groei voorspellen).

U leert werken met de computerprogramma’s Risk Ranger®, Combase en Food Spoilage and Safety Predictor (FSSP). Met Risk Ranger® bepaalt u welke ziekteverwekkers relevant zijn voor een product. Combase en FSSP zijn computermodellen om groei en afsterving van micro-organismen mee te voorspellen.

Na afloop van de cursus maakt u een risicoanalyse van een eigen gekozen product. Wij beoordelen deze en sturen het terug voorzien van deskundig commentaar.

Wanneer & waar

U kunt zich momenteel niet aanmelden voor deze cursus. Binnenkort volgen nieuwe data.

Alle lesdagen van deze cursus starten om 10.00 uur en eindigen uiterlijk om 16.00 uur. De cursuslocatie is Hof van Wageningen in Wageningen.

Kosten

De prijs van de cursus bedraagt € 1.200,- excl. 21% btw. Lunches, koffie thee en frisdrank zijn bij de prijs inbegrepen. Het is aan te bevelen uw eigen laptop mee te nemen naar de cursus. Indien gewenst kunnen wij voor u een laptop meenemen.

 

Hoe FiMM omgaat met uw ingevoerde gegevens leest u in onze privacyverklaring.