Hygiënetraining voor productiemedewerkers

Volgens EG-verordening 852/2004 zijn alle voedselfabrikanten verplicht hun personeel te trainen op het gebied van hygiënisch werken met als doel het in de handel brengen van veilig voedsel.

Speciaal voor productiemedewerkers ontwikkelden wij een in company training bestaande uit twee bijeenkomsten waarin de basisprincipes van hygiënisch werken aan bod komen. Uw medewerkers luisteren niet alleen naar een praatje maar gaan ook zelf aan de slag.

De training was erg waardevol voor de medewerkers die dagelijks (bewust en onbewust) te maken krijgen met micro-organismen. Door verschillende organismen visueel te krijgen (door individueel en gezamenlijk opdrachten mee uit te voeren) is de interesse opgewekt. 

Een erg praktische manier om micro-organismen te bespreken en te refereren naar interne hygiënemaatregelen. De uitvoering van de opdrachten en evalueren van de resultaten zijn een goede basis om de bewustwording en belang van hygiënisch werken te verbeteren.

Hygiënetraining voor Poolse productiemedewerkers van Simons Vleeswaren (juni 2019)

Tijdens de eerste bijeenkomst komen wij langs en zetten uw medewerkers met onze hulp een aantal proefjes in die verband houden met hygiënische werkwijzen. Inleidend maken wij een start met de lesstof. Deze bijeenkomst duurt ongeveer een uur. Tijdens de tweede bijeenkomst een week later, gaan we verder in op de lesstof en linken we de  resultaten van de proefjes aan de theorie zodat de opgedane kennis goed beklijft. Deze bijeenkomst duurt ongeveer twee uur.

Doel

Na afloop van de training weten of kennen uw medewerkers:

 • waarom hygiënisch werken belangrijk is in relatie tot de kwaliteit en veiligheid van voedsel
 • wat micro-organismen zijn en doen
 • hoe voedselvergiftigingen en –infecties ontstaan
 • de verschillende besmettingsroutes van producten
 • hoe besmetting kan worden voorkomen
 • het belang van goede handhygiëne
 • de belangrijkste factoren om groei van micro-organismen te voorkomen

Groepsgrootte

De groep kan uit maximaal 12 personen bestaan. Meerdere groepen op één dag zijn mogelijk.

Kosten

De kosten voor één groepstraining op een door u aangegeven locatie bedragen € 1.425,- (excl. 21% btw). Dat bedrag is inclusief het voorafgaande bezoek om de proefjes in te zetten en alle materialen.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Roelina Dijk via 06-33178239 of vult u het contactformulier onderaan deze webpagina in.

De medewerkers vonden het een leuke en interessante training. Zij zijn zich nu veel meer bewust van bijvoorbeeld goede handhygiëne en wat micro-organismen voor effect hebben als richtlijnen niet goed worden nageleefd. De sfeer was ontspannen en informeel en zeer passend bij de doelgroep. De cursusleidster voelde prima aan wanneer de aandacht wat wegzakte en speelde hier op een prettige en soms humoristische manier op in. De cursusleidster hield op die manier vrijwel continu de aandacht vast.

Vier hygiënetrainingen voor koks en afwasmedewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (najaar 2017)

Wie zijn u voorgegaan

 • Dutch Nutrition (Zwolle), 2 groepen
 • Huuskes (Enschede), 3 groepen
 • Simons Vleeswaren (Roermond), 1 groep Poolse medewerkers
 • Koelewijn’s Haringinleggerij BV (Spakenburg), 1 groep
 • Universitair Medisch Centrum Groningen (Groningen), 2 groepen afwas- en keukenmedewerkers
 • Collall, fabrikant van lijmen en verven (Stadskanaal), 1 groep
 • Simon Lévelt (Haarlem), 3 groepen

Een leuke training, erg praktisch ingesteld en goed te begrijpen. De eerste dag (inzetten van de proefjes) verliep wat snel, de tweede trainingsdag met de extra uitleg was perfect: duidelijke uitleg en goede interactie met de medewerkers.

Martin Nijkamp, Kwaliteitsdienstmedewerker bij Huuskes (oktober 2019).

Training ‘op maat’

Geeft u de voorkeur aan een training ‘op maat’ dan kan dat natuurlijk ook. Klik hier voor meer informatie. Enkele voorbeelden van onlangs gegeven trainingen zijn:

 • Dutch Nutrition (Zwolle): hygiënetraining op maat voor 2 groepen
 • Koelewijn’s Haringinleggerij BV (Spakenburg): hygiënetraining met speciale aandacht voor Listeria
 • Simons Vleeswaren (Roermond): hygiënetraining voor voormannen met speciale aandacht voor Listeria
 • Nederlands Bakkerij Centrum (Wageningen): 1-daagse microbiologietraining op maat voor inspecteurs
 • Normec (voorheen IvoMar) (Amstelveen): microbiologietraining op maat voor 3 personen bestaande uit 2 dagdelen
 • Universitair Medisch Centrum Groningen (Groningen): 4 microbiologietrainingen voor koks en keukenmedewerkers, in totaal 50 medewerkers
 • Houwers Groep (Geldermalsen): 2-daagse vervolgcursus levensmiddelenmicrobiologie voor inspecteurs
 • ADM Cocoa (Koog a/d Zaan): 3-daagse training levensmiddelenmicrobiologie en -hygiëne voor kwaliteitsverantwoordelijken en laboratoriummedewerkers

Alle medewerkers waren het er over eens: het was een goede en leerzame dag. Ze hebben er veel van geleerd en vonden het erg praktisch ingestoken. Het was een goede mix tussen theorie en input van de medewerkers. Echt een toptraining! Zeker voor herhaling vatbaar. Ook over het bijbehorende dictaat zijn we zeer tevreden.

Maatwerktraining Levensmiddelenmicrobiologie voor inspecteurs van Stichting Voedselveiligheidinspecties Wageningen en medewerkers buiten- en binnendienst van het Nederlands Bakkerij Centrum (voorjaar 2019)

Contactformulier

  Uw gegevens

  Aanhef (maak een keuze uit de lijst)

  Naam (verplicht)

  Bedrijf (verplicht)

  Emailadres (verplicht)

  Telefoonnummer (verplicht)

  Uw bericht

  Nieuwsbrief

  FiMM verstuurt ongeveer 5 tot 6 keer per jaar een nieuwsbrief per email met als doel belangstellenden op de hoogte te brengen van onze toekomstige activiteiten (cursussen, seminars, symposia). Wilt u daarover geïnformeerd worden klik dan op het onderstaande vakje. Voor het toesturen van de nieuwsbrief gebruikt FiMM alleen uw emailadres. Natuurlijk geven wij uw emailadres niet door aan andere partijen. Bij iedere nieuwsbrief die u ontvangt vindt u een link waarmee u zich op ieder moment van de nieuwsbrief kunt afmelden. Daarna zorgt FiMM binnen 31 dagen voor verwijdering van uw emailadres uit het mailprogramma waar FiMM gebruik van maakt.
  Ontvangt u onze nieuwsbrief al dan hoeft u niks te doen en blijft u die ontvangen.

  Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief

  Met het oog op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die van kracht is sinds 25 mei 2018 zijn wij verplicht u te wijzen op onze privacyverklaring. Daarin staat hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens. Ik dit geval uw naam en soms uw privé emailadres of telefoonnummer als u dat hierboven heeft vermeld.

  Hoe FiMM omgaat met uw ingevoerde gegevens leest u in onze privacyverklaring.