Seminar Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen

Seminar op 20 oktober 2022

Listeria monocytogenes is de veroorzaker van listeriose, een ziekte die in veel gevallen tot sterfte leidt, vooral bij zwangeren en personen met een verzwakte afweer. Vanaf de 80-er jaren van de vorige eeuw is er een aantal grote uitbraken van listeriose geregistreerd, veroorzaakt door onder meer besmette vleeswaren, melk, gerookte vis, zachte kaas en paté maar ook via fruit (meloen).

L. monocytogenes komt algemeen voor en wordt, in wisselende aantallen, aangetroffen in vrijwel alle rauwe grondstoffen: groente, fruit, vis, vlees en melk. Omdat Listeria zich gemakkelijk vestigt in de productieomgeving van levensmiddelen, wordt deze ziekteverwekker vaak aangetroffen op moeilijk te reinigen oppervlakken.

Via die besmette oppervlakken (bijvoorbeeld snijmachines) is besmetting van producten mogelijk. Is vervolgens groei van deze pathogeen mogelijk dan kan L. monocytogenes uitgroeien tot risicovolle aantallen (>100 kve/g).

Dat speelt vooral bij producten met een lange gekoelde bewaartermijn. Daarom eist de wetgever een gedegen risicoanalyse voor deze producten om de kans op ziekte zo klein mogelijk te maken.

Met het oog op een goede interactie kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. Dus meld je snel aan.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

  • Listeria monocytogenes, wat is dat voor bacterie?
  • Wat is het gevaar van L. monocytogenes in (kant-en-klare) voedingsmiddelen?
  • Wat zijn de besmettingsroutes?
  • Hoe kun je de procesomgeving monitoren op de aanwezigheid van L. monocytogenes?
  • Kun je in de productieomgeving zorgen voor afwezigheid van Listeria?
  • Wat zijn de groeimogelijkheden van L. monocytogenes in voedingsmiddelen?
  • Wat is belangrijk voor de uitvoering van een studie naar de uitgroei van Listeria?
  • Hoe bepaal je de houdbaarheidstermijn? Welke mogelijkheden zijn er?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van voorspellende modellen?

In samenwerking met de NVWA

Tijdens het seminar bespreekt Paul in ’t Veld, Listeria deskundige van de NVWA, de Listeria-problematiek vanuit het oogpunt van de NVWA:

  • wat moet je doen om aan te kunnen tonen dat L. monocytogenes niet of niet boven de grens van 100 kve per gram kan uitgroeien; en
  • wat zijn de veranderingen voor Infoblad 85 en het EURL Lm technical guidance document for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods.

Kosten

De prijs van het seminar bedraagt € 325,- (excl. 21% btw, incl. hand out van de presentaties en een zeer uitgebreide reader).

Voor wie

Voor alle medewerkers in de levensmiddelenindustrie die zich bezig houden met voedselveiligheid en kwaliteit van (kant-en-klare) levensmiddelen (kwaliteitsmanagers, adviseurs, productieleiders). 

Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen, het minimale aantal 12.

Wanneer & waar

Het eerstvolgende seminar is op donderdag 20 oktober 2022. De inloop is vanaf 10.00 uur en het seminar start om 10.30 uur. De dag duurt tot ongeveer 15.30-16.00 uur.

Sprekers

  • dr. ir. Paul in ’t Veld, wetenschappelijk medewerker Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)
  • dr. Rijkelt Beumer, levensmiddelenmicrobioloog FiMM
  • ir. Roelina Dijk, levensmiddelenmicrobioloog FiMM