Seminar Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen

Listeria monocytogenes is de veroorzaker van listeriose, een ziekte die in veel gevallen tot sterfte leidt, vooral bij zwangeren en personen met een verzwakte afweer. Vanaf de 80-er jaren van de vorige eeuw is er een aantal grote uitbraken van listeriose geregistreerd, veroorzaakt door onder meer besmette melk, gerookte zalm, zachte kaas en paté.

L. monocytogenes komt algemeen voor en wordt, in wisselende aantallen, aangetroffen in vrijwel alle rauwe grondstoffen: groente, fruit, vis, vlees en melk. Omdat Listeria zich gemakkelijk vestigt in de productieomgeving van levensmiddelen, wordt deze ziekteverwekker vaak aangetroffen op moeilijk te reinigen oppervlakken.

Via die besmette oppervlakken (bijvoorbeeld snijmachines) is besmetting van producten mogelijk. Is vervolgens groei van deze pathogeen mogelijk dan kan in producten met een lange gekoelde bewaartermijn L. monocytogenes uitgroeien tot risicovolle aantallen boven de 100 kolonievormende eenheden (kve) per gram. Daarom eist de wetgever een gedegen risicoanalyse voor deze producten om de kans op ziekte zo klein mogelijk te maken.

In samenwerking met

Tijdens het seminar op woensdag 30 januari 2019 is er een Listeria deskundige van de NVWA aanwezig voor het toelichten en bespreken van de Listeria-problematiek: wat moet u doen om aan te kunnen tonen dat L. monocytogenes niet of niet boven de grens van 100 kve per gram kan uitgroeien.

Daarnaast verzorgt Laura van de Wardt van FoodConsult een presentatie over de uitvoering van Listeria-challengetesten in de praktijk en de problemen daarbij.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

  • Listeria monocytogenes, wat is dat voor bacterie?
  • Wat is het gevaar van L. monocytogenes in (kant-en-klare) voedingsmiddelen?
  • Wat zijn de besmettingsroutes?
  • Hoe kun je de procesomgeving monitoren op de aanwezigheid van L. monocytogenes?
  • Kun je in de productieomgeving zorgen voor afwezigheid van Listeria?
  • Wat zijn de groeimogelijkheden van L. monocytogenes in voedingsmiddelen?
  • Wat is belangrijk voor de uitvoer van een risicoanalyse?
  • Hoe bepaal je de houdbaarheidstermijn? Welke mogelijkheden zijn er?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van voorspellende modellen?

Heeft u nu al vragen over dit onderwerp? Lever dan van te voren uw vragen aan. Dat kan tot een week voor aanvang van het seminar. We bespreken de vragen tijdens de middag.

Voor wie

Voor alle medewerkers in de levensmiddelenindustrie die zich bezig houden met voedselveiligheid en kwaliteit van (kant-en-klare) levensmiddelen (kwaliteitsmanagers, adviseurs, productieleiders).

Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen. Op dit moment zijn er geen plaatsen meer vrij. Aanmelding is niet meer mogelijk.

Wanneer & waar

Op korte termijn plannen wij een nieuwe dag voor het Listeria-seminar. Door het onderstaande contactformulier in te vullen kunt u zich aanmelden voor de wachtlijst voor het seminar op woensdag 30 januari en/of blijft u op de hoogte als er een nieuwe datum bekend is.

Uw naam (verplicht)

Uw email (verplicht)

Bedrijfsnaam

Uw telefoonnummer (niet verplicht maar wel handig in het geval het emailadres niet klopt)

Breng mij op de hoogte als er een nieuwe datum bekend is.

Aanvullende vragen of opmerkingen kunt u in het veld hieronder kwijt.

Nieuwsbrief

FiMM verstuurd ongeveer 5 tot 6 keer per jaar een nieuwsbrief per email met als doel belangstellenden op de hoogte te brengen van onze toekomstige activiteiten (cursussen, seminars, symposia). Wilt u daarover geïnformeerd worden klik dan op het onderstaande vakje. Voor het toesturen van de nieuwsbrief gebruikt FiMM alleen uw emailadres. Natuurlijk geven wij uw emailadres niet door aan andere partijen. Bij iedere nieuwsbrief die u ontvangt vindt u een link waarmee u zich op ieder moment van de nieuwsbrief kunt afmelden. Daarna zorgt FiMM binnen 31 dagen voor verwijdering van uw emailadres uit het mailprogramma waar FiMM gebruik van maakt.
Ontvangt u onze nieuwsbrief al dan hoeft u niks te doen en blijft u die ontvangen.

Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief

Met het oog op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die van kracht is sinds 25 mei 2018 zijn wij verplicht u te wijzen op onze privacyverklaring. Daarin staat hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens. Ik dit geval uw naam en soms uw privé emailadres of telefoonnummer als u dat hierboven heeft vermeld.

Om spammails te voorkomen graag het vak 'Ik ben geen robot' aanklikken.

Meer informatie over Listeria

Meer informatie over Listeria monocytogenes vindt u op deze webpagina (linksonder).