Seminar Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen

Listeria monocytogenes is de veroorzaker van listeriose, een ziekte die in veel gevallen tot sterfte leidt, vooral bij zwangeren en personen met een verzwakte afweer. Vanaf de 80-er jaren van de vorige eeuw is er een aantal grote uitbraken van listeriose geregistreerd, veroorzaakt door onder meer besmette melk, gerookte zalm, zachte kaas en paté.

L. monocytogenes komt algemeen voor en wordt, in wisselende aantallen, aangetroffen in vrijwel alle rauwe grondstoffen: groente, fruit, vis, vlees en melk. Omdat Listeria zich gemakkelijk vestigt in de productieomgeving van levensmiddelen, wordt deze ziekteverwekker vaak aangetroffen op moeilijk te reinigen oppervlakken.

Via die besmette oppervlakken (bijvoorbeeld snijmachines) is besmetting van producten mogelijk. Is vervolgens groei van deze pathogeen mogelijk dan kan in producten met een lange gekoelde bewaartermijn L. monocytogenes uitgroeien tot risicovolle aantallen boven de 100 kolonievormende eenheden (kve) per gram. Daarom eist de wetgever een gedegen risicoanalyse voor deze producten om de kans op ziekte zo klein mogelijk te maken.

In samenwerking met de NVWA

Tijdens het seminar op woensdag 4 april 2018 is er één Listeria deskundige van de NVWA aanwezig voor het toelichten en bespreken van de Listeria-problematiek: wat moet u doen om aan te kunnen tonen dat L. monocytogenes niet of niet boven de grens van 100 kve per gram kan uitgroeien.

De deelnemers van het afgelopen twee seminars zijn erg tevreden. Maar liefst 100% van hen raadt de bijeenkomst aan.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

  • Listeria monocytogenes, wat is dat voor bacterie?
  • Wat is het gevaar van L. monocytogenes in (kant-en-klare) voedingsmiddelen?
  • Wat zijn de besmettingsroutes?
  • Hoe kun je de procesomgeving monitoren op de aanwezigheid van L. monocytogenes?
  • Kun je in de productieomgeving zorgen voor afwezigheid van Listeria?
  • Wat zijn de groeimogelijkheden van L. monocytogenes in voedingsmiddelen?
  • Wat is belangrijk voor de uitvoer van een risicoanalyse?
  • Hoe bepaal je de houdbaarheidstermijn? Welke mogelijkheden zijn er?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van voorspellende modellen?

Heeft u nu al vragen over dit onderwerp? Lever dan van te voren uw vragen aan. Dat kan tot een week voor aanvang van het seminar. We bespreken de vragen tijdens de middag.

Voor wie

Voor alle medewerkers in de levensmiddelenindustrie die zich bezig houden met voedselveiligheid en kwaliteit van (kant-en-klare) levensmiddelen (kwaliteitsmanagers, adviseurs, productieleiders).

Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen.

Wanneer & waar

Het eerstvolgende seminar is op woensdag 4 april 2018. De bijeenkomst start om 11.00 uur, eindigt om 16.00 uur en is inclusief een lunch. Wij geven het seminar in De Fietser in Ede.

Kosten

De prijs van het seminar bedraagt € 275,- (excl. 21% btw, incl. lunch, koffie en thee ed.). De bijeenkomst start om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur.

Aanmelden seminar

Meer informatie over Listeria

Meer informatie over Listeria monocytogenes vindt u op deze webpagina (linksonder).