Inlog menu bovenin

Webinar Listeria monocytogenes (online): 25 november 2021

Listeria monocytogenes is de veroorzaker van listeriose, een ziekte die in veel gevallen tot sterfte leidt, vooral bij zwangeren en personen met een verzwakte afweer. Vanaf de 80-er jaren van de vorige eeuw is er een aantal grote uitbraken van listeriose geregistreerd, veroorzaakt door onder meer besmette vleeswaren, melk, gerookte vis, zachte kaas en paté maar ook via fruit (meloen).

L. monocytogenes komt algemeen voor en wordt, in wisselende aantallen, aangetroffen in vrijwel alle rauwe grondstoffen: groente, fruit, vis, vlees en melk. Omdat Listeria zich gemakkelijk vestigt in de productieomgeving van levensmiddelen, wordt deze ziekteverwekker vaak aangetroffen op moeilijk te reinigen oppervlakken.

Via die besmette oppervlakken (bijvoorbeeld snijmachines) is besmetting van producten mogelijk. Is vervolgens groei van deze pathogeen mogelijk dan kan L. monocytogenes uitgroeien tot risicovolle aantallen (>100 kve/g). Dit speelt vooral bij producten met een lange gekoelde bewaartermijn. Daarom eist de wetgever een gedegen risicoanalyse voor deze producten om de kans op ziekte zo klein mogelijk te maken.

Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Geïnteresseerd in een nieuwe bijeenkomst? Vul dan onderaan deze webpagina je gegevens in.

In samenwerking met de NVWA

Tijdens het webinar bespreekt Paul in ’t Veld, Listeria deskundige van de NVWA, de Listeria-problematiek vanuit het oogpunt van de NVWA:

 • wat moet je doen om aan te kunnen tonen dat L. monocytogenes niet of niet boven de grens van 100 kve per gram kan uitgroeien; en
 • wat zijn de veranderingen voor Infoblad 85 en het EURL Lm technical guidance document for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

 • Listeria monocytogenes, wat is dat voor bacterie?
 • Wat is het gevaar van L. monocytogenes in (kant-en-klare) voedingsmiddelen?
 • Wat zijn de besmettingsroutes?
 • Hoe kun je de procesomgeving monitoren op de aanwezigheid van L. monocytogenes?
 • Kun je in de productieomgeving zorgen voor afwezigheid van Listeria?
 • Wat zijn de groeimogelijkheden van L. monocytogenes in voedingsmiddelen?
 • Wat is belangrijk voor de uitvoering van een studie naar de uitgroei van Listeria?
 • Hoe bepaal je de houdbaarheidstermijn? Welke mogelijkheden zijn er?
 • Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van voorspellende modellen?

Heb je op voorhand al vragen over dit onderwerp, lever deze dan van te voren aan. Natuurlijk is vragen stellen tijdens het webinar ook mogelijk.

Voor wie

Voor alle medewerkers in de levensmiddelenindustrie die zich bezig houden met voedselveiligheid en kwaliteit van (kant-en-klare) levensmiddelen (kwaliteitsmanagers, adviseurs, productieleiders). 

Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen. Er zijn geen plaatsen meer vrij.

Wanneer & waar

Zodra er weer een nieuwe datum bekend melden we dat. De bijeenkomst geven we in twee delen:

 • het eerste deel van 10.00 tot 12.00 uur;
 • het tweede deel van 14.00 tot 16.00-16.30 uur.

Mocht je, na je na aanmelding, onverhoopt niet kunnen deelnemen aan dit webinar dan heb je gedurende 3 dagen de mogelijkheid om de opname te bekijken.

Sprekers

 • dr. ir. Paul in ’t Veld, wetenschappelijk medewerker Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)
 • dr. Rijkelt Beumer, levensmiddelenmicrobioloog FiMM
 • ir. Roelina Dijk, levensmiddelenmicrobioloog FiMM

Kosten

De prijs van het webinar bedraagt € 275,- (excl. 21% btw, incl. hand out van de presentaties en een zeer uitgebreide reader). Maximaal 20 personen kunnen deelnemen.

Belangstelling voor een nieuw webinar

Vul hieronder je gegevens in als je als op de hoogte wilt worden gehouden van een nieuwe dag voor het webinar.

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Bedrijfsnaam

  Uw telefoonnummer (niet verplicht maar wel handig in het geval het emailadres niet klopt)

  Breng mij op de hoogte als er een nieuwe datum bekend is
  Plaats mijn naam op de wachtlijst als op deze pagina staat dat aanmelden niet meer mogelijk is

  Aanvullende vragen of opmerkingen kunt u in het veld hieronder kwijt.

  Nieuwsbrief

  FiMM verstuurd ongeveer 5 tot 6 keer per jaar een nieuwsbrief per email met als doel belangstellenden op de hoogte te brengen van onze toekomstige activiteiten (cursussen, seminars, symposia). Wilt u daarover geïnformeerd worden klik dan op het onderstaande vakje. Voor het toesturen van de nieuwsbrief gebruikt FiMM alleen uw emailadres. Natuurlijk geven wij uw emailadres niet door aan andere partijen. Bij iedere nieuwsbrief die u ontvangt vindt u een link waarmee u zich op ieder moment van de nieuwsbrief kunt afmelden. Daarna zorgt FiMM binnen 31 dagen voor verwijdering van uw emailadres uit het mailprogramma waar FiMM gebruik van maakt.
  Ontvangt u onze nieuwsbrief al dan hoeft u niks te doen en blijft u die ontvangen.

  Ja, ik meld mij aan voor de nieuwsbrief

  Met het oog op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die van kracht is sinds 25 mei 2018 zijn wij verplicht u te wijzen op onze privacyverklaring. Daarin staat hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens. Ik dit geval uw naam en soms uw privé emailadres of telefoonnummer als u dat hierboven heeft vermeld.

  Meer informatie over Listeria

  Meer informatie over Listeria monocytogenes vind je op deze webpagina.