Inlog menu bovenin

Webinar Listeria monocytogenes (online): 25 november 2021

Listeria monocytogenes is de veroorzaker van listeriose, een ziekte die in veel gevallen tot sterfte leidt, vooral bij zwangeren en personen met een verzwakte afweer. Vanaf de 80-er jaren van de vorige eeuw is er een aantal grote uitbraken van listeriose geregistreerd, veroorzaakt door onder meer besmette vleeswaren, melk, gerookte vis, zachte kaas en paté maar ook via fruit (meloen).

L. monocytogenes komt algemeen voor en wordt, in wisselende aantallen, aangetroffen in vrijwel alle rauwe grondstoffen: groente, fruit, vis, vlees en melk. Omdat Listeria zich gemakkelijk vestigt in de productieomgeving van levensmiddelen, wordt deze ziekteverwekker vaak aangetroffen op moeilijk te reinigen oppervlakken.

Via die besmette oppervlakken (bijvoorbeeld snijmachines) is besmetting van producten mogelijk. Is vervolgens groei van deze pathogeen mogelijk dan kan L. monocytogenes uitgroeien tot risicovolle aantallen (>100 kve/g). Dit speelt vooral bij producten met een lange gekoelde bewaartermijn. Daarom eist de wetgever een gedegen risicoanalyse voor deze producten om de kans op ziekte zo klein mogelijk te maken.

In samenwerking met de NVWA

Tijdens het webinar bespreekt Paul in ’t Veld, Listeria deskundige van de NVWA, de Listeria-problematiek vanuit het oogpunt van de NVWA:

  • wat moet je doen om aan te kunnen tonen dat L. monocytogenes niet of niet boven de grens van 100 kve per gram kan uitgroeien; en
  • wat zijn de veranderingen voor Infoblad 85 en het EURL Lm technical guidance document for conducting shelf-life studies on Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods.

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen onder meer aan de orde:

  • Listeria monocytogenes, wat is dat voor bacterie?
  • Wat is het gevaar van L. monocytogenes in (kant-en-klare) voedingsmiddelen?
  • Wat zijn de besmettingsroutes?
  • Hoe kun je de procesomgeving monitoren op de aanwezigheid van L. monocytogenes?
  • Kun je in de productieomgeving zorgen voor afwezigheid van Listeria?
  • Wat zijn de groeimogelijkheden van L. monocytogenes in voedingsmiddelen?
  • Wat is belangrijk voor de uitvoering van een studie naar de uitgroei van Listeria?
  • Hoe bepaal je de houdbaarheidstermijn? Welke mogelijkheden zijn er?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van voorspellende modellen?

Heb je op voorhand al vragen over dit onderwerp, lever deze dan van te voren aan. Natuurlijk is vragen stellen tijdens het webinar ook mogelijk.

Voor wie

Voor alle medewerkers in de levensmiddelenindustrie die zich bezig houden met voedselveiligheid en kwaliteit van (kant-en-klare) levensmiddelen (kwaliteitsmanagers, adviseurs, productieleiders). 

Het maximum aantal deelnemers bedraagt 20 personen.

Wanneer & waar

Op 25 november 2021 geven wij het eerstvolgende online Listeria-webinar. De bijeenkomst geven we in twee delen:

  • het eerste deel van 10.00 tot 12.00 uur;
  • het tweede deel van 14.00 tot 16.00-16.30 uur.

Mocht je, na je na aanmelding, onverhoopt niet kunnen deelnemen aan dit webinar dan heb je gedurende 3 dagen de mogelijkheid om de opname te bekijken.

Sprekers

  • dr. ir. Paul in ’t Veld, wetenschappelijk medewerker Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA)
  • dr. Rijkelt Beumer, levensmiddelenmicrobioloog FiMM
  • ir. Roelina Dijk, levensmiddelenmicrobioloog FiMM

Kosten

De prijs van het webinar bedraagt € 250,- (excl. 21% btw, incl. hand out van de presentaties en een zeer uitgebreide reader). Maximaal 20 personen kunnen deelnemen.

Aanmelden webinar

Meer informatie over Listeria

Meer informatie over Listeria monocytogenes vind je op deze webpagina.