Najaar 2017-H6 By admin on 11/10/2017 in 30 Testvragen horend bij de FiMM cursus Uitleg De test bestaat uit een aantal vragen per hoofdstuk/onderdeel. Maak de test per hoofdstuk in 1 keer af en stop niet tussendoor. Je mag en kunt deze test per hoofdstuk maar 1 keer maken. Door het geven van het goede antwoord verdien je 1 punt. Het resultaat en de antwoorden krijg je direct na het invullen van alle vragen te zien, en krijg je per email toegestuurd. Let op Je mag de test maar 1 keer maken. Dus voor een goed resultaat neem je eerst de handleiding door en maak je daarna deze test. Start met het invullen van je naam en je emailadres. Klik daarna op volgende. Veel succes! Je naam Je emailadres 1. Een voedingsmiddel kan er nog prima uitzien en ruiken en toch kun je daar ziek van worden.GoedFout2. Welke van onderstaande pathogenen kunnen een lange incubatietijd (langer dan 4 dagen) hebben:Campylobacter, Staphylococcus aureus en norovirusBacillus cereus (milde type), Listeria monocytogenes en SalmonellaListeria monocytogenes, Hepatitis A-virus en Campylobacter3. Aeromonas is een 'waterbeest' en komt algemeen voor in oppervlaktewater en grondwater.GoedFout4. Hoeveel cellen zijn er nodig van Campylobacter om ziekte te veroorzaken?Ongeveer 100Ongeveer 10Minimaal 1.0005. Het is belangrijk om pluimveevlees in de koelkast te bewaren om uitgroei van Campylobacter tegen te gaan.GoedFout6. Van welke van onderstaande pathogenen kunnen er ziekteverschijnselen als 'bloederige diarree' ontstaan na infectie.Bacillus cereus (milde type), Campylobacter en SalmonellaCampylobacter, E. coli O157 en ShigellaLegionella, Shigella en Clostridium botulinum7. Salmonella-bacterien kunnen sporen vormen om moeilijke tijden (verhitten, droogte) te overleven.GoedFout8. Alleen van de Salmonella soorten Typhimurium en Enteritidis kun je ziek worden.GoedFout9. Tijdens barbecues ligt altijd het gevaar op de loer om een voedselvergiftiging en/of een -infectie op te lopen. Geef daarvoor de meest voor de hand liggende reden.Eten is te lang van te voren klaargemaakt en blijft te lang ongekoeld buiten staan.De kans op een kruisbesmetting is groot.Vlees is vaak vanbuiten zwart en vanbinnen onvoldoende verhit.Alle genoemde redenen zijn juist.10. Salmonella en Campylobacter lijken wel een beetje op elkaar, maar er zijn ook verschillen. Welke van onderstaande beweringen is onjuist?De DR van Campylobacter is hoog, die van Salmonella laagSalmonella is facultatief anaeroob en Campylobacter micro-aerofiel.Salmonella is beter tegen droogte bestand dan Campylobacter11. Alleen het eten van dierlijke voedingsmiddelen leidt tot Salmonella infecties.GoedFout12. Campylobacter is gevoelig voor zout, invriezen en indrogen maar niet voor hitteGoedFout13. HUS staat voor Hemolytisch Uremisch Syndroom. Vooral jonge kinderen lopen een kans dit syndroom te ontwikkelen na een infectie met:CampylobacterSalmonellaE. coli O15714. Besmetting met pathogene entero's is te vermijden door het nemen van enkele maatregelen. Welke van onderstaande maatregelen klopt niet.Voedsel goed verhitten (>75°C) en nabesmetting voorkomenVers onverhit of minimaal verhit te eten voedsel alleen maar eten als het gaat om biologische producten.15. Van alle E. coli bacterien ofwel de poepbacteriën kun je ziek worden.GoedFout16. Listeria monocytogenes heeft een groeibereik van 4-45°CGoedFout17. De voedselveilige grens voor L. monocytogenes in voedsel is ...≤ 100 kve/gram≤ 1.000 kve/gram≤ 10.000 kve/gram18. Omgevingsonderzoek op Listeria spp geeft een goede indicatie voor de aanwezigheid L monocytogenesGoedFout19. De ziekteverwekker Staphylococcus aureus is een bacterie die bij ongeveer de helft van de mensen op de handen of in de keel of neusholte aanwezig is.GoedFout20. Staphylococcus aureus kan het beste groeien in de volgende producten als de temperatuur gunstig is (meerdere antwoorden zijn mogelijk): Verse groentesalade Gerookte paling Huisgemaakte vanillevla Rauwe melk Rauw gehakt Gegrilde achterham21. Welke van de onderstaande beweringen is juist.Bij 8°C kan S. aureus groeien. Bij deze temperatuur vormt deze bacterie ook toxine.Als gevolg van een uierontsteking bij de koe, kan S. aureus in kaas aanwezig zijn.Eenmaal in voedsel gevormd enterotoxine van S. aureus wordt geïnactiveerd door een verhittingsproces als koken.22. Staphylococcus aureus produceert voldoende toxine om er ziek van te worden bij ....een kiemgetal van minimaal 100 kve/geen kiemgetal van minimaal 1.000 kve/geen kiemgetal van minimaal 10.000 kve/geen kiemgetal van minimaal 100.000 kve/g23. De twee belangrijkste pathogenen op kippenvlees zijn ...Aeromonas en CampylobacterCampylobacter en ShigellaShigella en Escherichia coli (de pathogene soort)Escherichia coli (pathogene soort) en SalmonellaSalmonella en CampylobacterEscherichia coli (de pathogene soort) en Campylobacter24. Zit de Legionella-bacterie in je eten dan word je daarvan niet ziek.GoedFout25. Welke pathogene sporenvormende bacterie kan in gepasteuriseerde melk aanwezig zijn en bederf veroorzaken?Escherichia coli O157Clostridium perfingensBacillus cereusSalmonella26. Welke van de onderstaande bacteriële (exo)toxinen zijn goed bestand tegen verhittingsprocessen als koken en bakken?De toxinen van Staphylococcus aureus en Clostridium botulinumDe toxinen van Clostridium perfringens en Bacillus cereus (milde type)De toxinen van Staphylococcus aureus en Bacillus cereus (heftige type)27. Welke sporenvormers kunnen toxines vormen in voedsel? Meerdere antwoorden zijn mogelijk Bacillus cereus (milde type) Bacillus cereus (heftige type) Clostridium perfingens Staphylococcus aureus Clostridium botulinum28. Doel van de botulinum cook is om alle sporen van Clostridium botulinum te inactiverenGoedFout29. Je bakt zelf een brood op zaterdag. Direct na het bakken verpak je het in plastic om uitdroging te voorkomen en bewaar je dit brood in de broodtrommel op je aanrecht. Maandagochtend snijd je er enkele plakjes vanaf. Raar, het brood ruikt apart en er zijn draden te zien: je brood is bedorven.Welke bacterie is hiervoor verantwoordelijk?Bacillus cereusBacillus thuringiensisBacillus subtilis30. Bij welke van onderstaande producten is de kans het grootst dat Bacillus cereus problemen geeft (optreden van ziekteverschijnselen)?Verse groentenVleesproductenVan graan bereide productenDank je wel voor het invullen van deze test. Druk nu op de verzend button hieronder. Je krijgt dan gelijk te zien hoe je de testvragen hebt gemaakt en wat je score is. Time is Up!
Najaar 2017-H6 By admin on 11/10/2017 in Test hygiënetraining UMCG Kort geleden heb je een FiMM-handleiding ontvangen met informatie over micro-organismen en waarom het belangrijk is om hygiënisch te werken. We vragen je vriendelijk om deze handleiding eerst te lezen. Ga pas daarna aan de slag met deze test. Doel van de test Door deze test te maken kom je erachter of je de FiMM-handleiding goed hebt doorgenomen. De vragen zijn per hoofdstuk opgesteld. Uitleg De test bestaat uit 40 vragen. Maak de test in 1 keer af en stop niet tussendoor. Je mag en kunt deze test maar 1 keer maken. Door het geven van het goede antwoord verdien je 1 punt. Het resultaat en de antwoorden krijg je direct na het invullen van alle vragen te zien, en krijg je per email toegestuurd. Let op Je mag de test maar 1 keer maken. Dus voor een goed resultaat neem je eerst de handleiding door en maak je daarna deze test. Start met het invullen van je naam en je emailadres. Klik daarna op volgende. We bespreken de resultaten tijdens de training. Veel succes! Je naam Je emailadres Dank je wel voor het invullen van deze test. Druk nu op de verzend button hieronder. Je krijgt dan gelijk te zien hoe je de testvragen hebt gemaakt en wat je score is. Time is Up!
Comments are closed.