Kennisvragen Hoofdstuk 3 Testvragen horend bij de FiMM cursus Uitleg De test bestaat uit een aantal vragen per hoofdstuk/onderdeel. Maak de test per hoofdstuk in 1 keer af en stop niet tussendoor. Je mag en kunt deze test per hoofdstuk maar 1 keer maken. Door het geven van het goede antwoord verdien je 1 punt. Het resultaat en de antwoorden krijg je direct na het invullen van alle vragen te zien, en krijg je per email toegestuurd. Let op Je mag de test maar 1 keer maken. Dus voor een goed resultaat neem je eerst de handleiding door en maak je daarna deze test. Start met het invullen van je naam en je emailadres. Klik daarna op volgende. Veel succes! Je naam Je emailadres 1. Gegeven: Bacteriën kun je indelen op basis van de celwandsamenstelling. Vraag: Bacteriën met een dikke celwand (veel mureïne) zijn Gramnegatief, bacteriën met een dunne celwand (weinig mureïne) Grampositief.GoedFout2. Welke bacteriegeslachten kunnen sporen vormen?De familie Enterobacteriaceae en het geslacht Bacillus.De geslachten Bacillus en Clostridium.Het geslacht Clostridium en de familie Enterobacteriaceae3. Een bacterie vormt sporen ....om te overleven.voor vermeerdering.4. Zowel bacteriën als gistcellen hebben een celkern.GoedFout5. Onder optimale omstandigheden bedraagt de delingstijd van een bacterie ongeveer ....5 minuten10 minuten15 minuten20 minuten6. De meeste voedingsmiddelen kun je als bedorven beschouwen als er ....er 10.000 kve per gram of meer micro-organismen aanwezig zijner 100.000 kve per gram of meer micro-organismen aanwezig zijner 1.000.000 kve per gram of meer micro-organismen aanwezig zijner 10.000.000 kve per gram of meer micro-organismen aanwezig zijner 100.000.000 kve per gram of meer micro-organismen aanwezig zijn7. Je ziet een schimmel op jam. Het enige juiste dat je kunt doen is het weggooien. De schimmel groeit niet alleen bovenop maar groeit ook onder het oppervlak en kan daar giftige stoffen vormen.GoedFout8. Virussen kunnen groeien in voedsel.GoedFout9. In voedsel voorkomende schimmels zijn ....aeroobfacultatief anaeroobanaeroobmicro-aeroob10. Door rauw vlees in te vriezen worden alle op het oppervlak aanwezige bacteriën gedood.GoedFout11. Een schimmel vormt sporen ....Om te overleven.voor vermeerdering.12. Vind je teveel Staphylococcus aureus bacterien in (verhitte) voedingsmiddelen dan weet je dat er sprake was van een slechte handhygiëne.GoedFout13. Micro-organismen in voedsel zijn altijd gevaarlijk.GoedFout14. Bij een bacteriële groeicurve is de lag-fase, de fase waarin .....groei van bacteriën niet of nauwelijks optreedt.bacteriën exponentieel groeien.het totale aantal bacteriën constant blijfthet aantal bacteriën afneemt15. Mycotoxinen worden gevormd door .......bacteriën.gisten.schimmels.algen.16. Schimmels hebben een pluizig uiterlijk. Dit is te danken aan de vorming/groei van hyfen die samen het mycelium vormen.GoedFout17. In tegenstelling tot schimmels kunnen gisten alleen groeien als zuurstof aanwezig is.GoedFout18. Onder het kiemgetal verstaat men het .....aantal bacteriën per gram of per ml product.aantal kolonie vormende eenheden (kve) per gram of per ml product.aantal Enterobacteriaceae per gram of per ml product.19. Gegeven: Voor het maken van een aardappelsalade kook je de aardappelen gedurende 15 minuten. Na het koken laat je de aardappelen afkoelen waarna je ze in blokjes snijdt. Je mengt het met wat kant-en-klare mayonaise uit een zojuist aangebroken potje en plaatst het in de koelkast. Je werkt zelf in een laboratorium en wil weten wat de microbiële kwaliteit is van het product. Je onderzoekt de salade op aantallen entero's (Enterobacteriaceae) en op het totaal kiemgetal. Uit de resultaten blijkt dat de aardappelsalade ongeveer 1.000 kve/gr aan entero's bevat. Vraag: Geef aan wat de meest logische reden is waarom je entero's in de salade aantreft.De entero's komen van nature op aardappelen voor en hebben het verhittingsproces overleeft.Er is sprake van een nabesmetting via handen, lepels of ander gereedschap.De mayonaise bevatte entero's.Dank je wel voor het invullen van deze test. Druk nu op de verzend button hieronder. Je krijgt dan gelijk te zien hoe je de testvragen hebt gemaakt en wat je score is. Time is Up!